HOE BLIJF JE FIT TIJDENS EEN LANGE VLIEGREIS

Is vliegen niet heel zwaar en vermoeiend en..mogen jullie ook slapen? Vele vragen die mij regelmatig worden gesteld wanneer ik aan het werk ben. Als stewardess ben je continu in beweging en bezig. Uiteraard mogen ook wij een paar uurtjes slapen. Toch is het vliegen niet voor iedereen weggelegd en kan het voor sommige mensen vermoeiend zijn. Je kan niet slapen, je krijgt last van spierpijn of je voelt je gewoon kapot. Hoe kan je dit voorkomen en er voor zorgen dat jij fit voelt tijdens een lange vliegreis? Hier geef ik je een aantal tips.

Kies je juiste outfit

Trek een comfortable outfit aan waar jij je lekker in voelt. Je lichaam zet uit in het vliegtuig en niks is zo vervelend als je 10 uur lang met een opgeblazen buik in het vliegtuig zit. Zelfs je voeten zwellen op. Vermeid daarom te strakke kleding en te strakke laarzen. Neem altijd een vest of trui mee mocht de temperatuur in het vliegtuig te fris zijn. Vlieg je naar een warm oord, kies dan voor verschillende laagjes. Zo hoef je niet wanneer je aankomt met 35 graden in je dikke coltrui te staan.

Voorkom een stoelendans

Kies een stoel die bij je past. Wil je tijdens de vlucht lekker gaan slapen? Kies dan voor een raamstoel zodat je niet wordt gestoord door mensen die bijvoorbeeld naar de wc moeten. Kies niet voor een stoel vlak voor de nooduitgang of op de achterste rij in het vliegtuig, deze rugleuningen kunnen vaak niet naar achteren waardoor het slapen wat minder comfortabel zal zijn. Ben je iemand die liever wat vaker de benen wilt strekken of wat vaker naar de wc gaat, kies dan voor een stoel bij het gangpad. Ben je op zoek naar extra beenruimte? Tegenwoordig kan je bij verschillende airlines voor een paar extra tientjes een stoel boeken met extra beenruimte of bij een nooduitgang.

Hydrateren is the key

In het vliegtuig droog je snel uit door de droge lucht. Je krijgt een droge huid en sommig mensen krijgen last van hoofdpijn. Zorg daarom dat je voldoende water drinkt en dat je na de security check een waterflesje bij je hebt die je tijdens de vlucht kan opdrinken of kan bijvullen. Natuurlijk kan je ook je eigen flesje meenemen. Wees voorzichtig met alcohol en koffie of sla het gewoon over. Alchohol en koffie trekken vocht uit je huid en kunnen het lichaam uitdrogen en de jetlag verergeren. Kan je echt niet zonder koffie? Kies dan voor een decafe.

Neem wat lekkers mee

Voorkom dat je tijdens de vlucht trek hebt en neem lekkere snacks mee voor aan boord. Hou er wel rekening mee dat vloeibaar eten meestal niet door security mag. Vermeid snacks met te veel zout doordat dit te veel vocht vasthoudt maar kies bijvoorbeeld voor nootjes, snoepgroente, mueslibars of popcorn! Popcorn is een gezonde snack. Wist je dat popcorn nog meer antioxidanten dan groente en fruit bevatten? Deze mag dus zeker niet ontbreken. Heb je een speciaal diët, andere eetwensen of ben je misschien wel vegetarisch? Bestel dan van te voren een speciale maaltijd online op de website van de airline met wie je vliegt.

Creër jou eigen cinema

Zorg dat je genoeg films en series hebt gedownload zodat jij je niet hoeft te vervelen maar lekker kan ontspannen. De meeste airlines bieden tegenwoordig ook gratis films en entertainment aan. Neem een goed boek en wat tijdschriften mee of luister naar jou favoriete playlist.

Schone slaapster

Ben jij van plan een beauty slaapje te houden dan mogen deze 3 items niet ontbreken: oogmasker, oordoppen en een nekkussen. Zo kan je ongestoord een slaapje doen zonder wakker te worden door het licht, huilende baby’s of een stijve nek.

Move it

Stil zitten is het nieuwe roken en is dus voor niemand goed. Vooral tijdens een lange vlucht is het belangrijk te blijven bewegen voor een betere doorbloeding. Dit kan gemakkelijk in je stoel door een paar rek en strek oefeningen te doen of door af en toe een wandeling in het gangpad te maken wanneer deze vrij is. Elk uur de benen strekken kan geen kwaad.

Fris en fruitig

Vergeet niet om wat toiletartikelen mee te nemen voor aan boord zoals een deodorant, tandpasta met tandenborstel, make-up doekjes en wat crèmetjes. Tijdens een lange reis heb je behoefte om je even op te frissen. Belangrijk om te weten is dat er in principe vloeistoffen van meer dan 100 ml niet toegestaan is in de handbagage. Gelukkig kan je tegenwoordig bij elke drogisterij lege miniatuur flesjes en potjes kopen en deze vullen, erg handig dus.

Hoe blijf jij fit tijdens je vliegreis ?