Alles wat je moet weten over de Taj Mahal.

Je reis naar India is pas echt af als je de Taj Mahal hebt gezien. De Taj Mahal is India’s meest bekendste highlight en behoort tot één van de zeven (nieuwe) wereldwonderen.

Bij mij stond een bezoekje aan de Taj altijd al hoog op mijn bucketlist en kan het daarom nog steeds niet geloven dat ik er ben geweest. Vandaag vertel ik jou alles wat je moet weten voordat je een bezoekje brengt aan dit sprookjesachtige bouwwerk.

Het verhaal achter de Taj Mahal

De Taj Mahal werd in 1631 gebouwd in opdracht van Mogol-keizer Sjah Jahan. Als mogol had Shah Jahan meerdere vrouwen maar hij hield het meest van Mumtaz Mahal. Zij had samen dertien kinderen.

Toen zij beviel van hun veertiende kind ging het helaas fout. Mumtaz stierf tijdens de bevalling in het kraambed. Dit zorgde voor heel wat verdriet bij Shah Jahan. Hij besloot om een grafmonument te bouwen voor zijn lievelingsvrouw.

Hoe kom je bij de Taj Mahal?

De Taj Mahal ligt in de stad Agra. Deze stad ligt ongeveer 180 km ten zuiden van New Delhi en is met de trein of auto te bereiken in ongeveer drie en een half uur. Het verkeer in India is zeer chaotisch en het huren van een auto wordt sterk afgeraden.

Het gemakkelijkst is om van te voren een privétour te boeken die je bij het hotel ophaalt en terug brengt. Hier zit ook een gids bij inbegrepen die je van alles kan vertellen over het indrukwekkende verhaal achter dit prachtige monument.

Zorg dat je vroeg vertrekt vanuit Delhi. Ik raad aan om zo vroeg mogelijk je wekker te zetten te vertrekken zodat je voor de grote drukte binnen bent bij de Taj Mahal. Vertrek je pas laat in de middag dan is de zon op het heetst en zijn er de meeste toeristen.

De ticketprijzen

Tegen half 9 s’ ochtends kwam ik aan ik bij de ingang van de Taj Mahal, lekker vroeg zou je denken maar toch stond er al een enorme lange rij. De gids vertelde mij dat er twee verschillende rijen zijn: een rij voor de lokale bevolking en een rij voorval de toeristen. De toeristen rij was vergeleken met de andere rij stukken korter en hoefde niet lang te wachten.

Uiteraard kan je ook tickets online kopen. Online tickets worden alleen geaccepteerd in combinatie met identiteitsbewijs. Vergeet dus niet je paspoort mee te nemen.

De tickets kosten 1100 rupee ( ongeveer 13 euro) en hierbij is flesje water, een kaart van de stad Agra en plastic schoenen overtrekken bij in de inbegrepen. Kinderen onder de 15 mogen gratis naar binnen.

Neem zo min mogelijk mee

Iedere bezoeker moet door een strenge security check, er wordt gecontroleerd of er geen verboden items mee naar binnen worden genomen zoals koptelefoons, powerbanks, sigaretten, snoep, eten enz. Deze controle kon ik gelukkig overslaan doordat ik geen tas mee had.

Stel je voor dat als je spullen niet mee naar binnen mogen, je de rij helaas moet verlaten en een kluisje moet huren om daarin alles op te bergen. Dit is natuurlijk zonde van de tijd. Check daarom van te voren op de website wat er wel en niet mee naar binnen mag zodat je hiermee geen tijd verliest en voor verassingen komt te staan.

De Taj Mahal

Eenmaal binnen weet je niet wat je ziet. De prachtige wit hoge marmeren muren, de handgeschilderde bloemmotieven, het lijkt wel een sprookje waar je in bent beland.

Ik had ongeveer 2 uur nodig om alles rustig te bekijken, rond te lopen en foto’s te maken. De gids vertelde veel over de geschiedenis van de Taj Mahal en over andere feitjes die ik nog helemaal niet wist. Wist jij bijvoorbeeld nadat de witte Taj Mahal af was er werd besloten om ook een zwarte Taj Mahal te bouwen tegenover het oorspronkelijke gebouw?

Jaarlijks komen er 8 miljoen bezoekers uit binnen en buitenland om de Taj Mahal te bewonderen. Het maakt niets uit op welk tijdstip je de Taj bezoekt, het is altijd druk. Het koste mij echt veel geduld om Geen toeristen op mijn foto’s te krijgen. Alleen bij zonsopkomst, wanneer de poorten net geopend zijn is het nog rustig en heb je grote kans geen andere mensen op je foto’s te krijgen. Mocht ik ooit voor de tweede keer de Taj Mahal bezoeken dan zorg ik dat ik nog vroeger mijn wekker zet.

  • De beste tijd om naar Agra te reizen is van oktober tot en met februari, het is dan niet zo heet.
  • Voor een bezoek aan de Taj Mahal geldt er geen dresscode, wel is het een Islamitisch monument dus dames, zorg dat de schouders en benen zijn bedekt.
  • De Taj Mahal is van maandag tot en met donderdag open vanaf zonsopkomst tot zonsondergang.
  • Eten mag niet meegenomen worden in de Taj Mahal, zorg dat je voor je bezoek goed hebt gegeten. Er zijn geen restaurantjes aanwezig en je loopt zo twee uurtjes rond.

Ik hoop jij mijn tips goed kan gebruiken en ik ben heel erg benieuwd hoe jij de Taj Mahal vond.

Welke van de zeven wereldwonderen staan nog op jou bucketlist?

Liefs Maddy